Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس کمیته محیط زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو گفت: با اجرای طرح انتقال آب دریای خزر به سمنان حدود ۱۰۰ هکتار از جنگل‌های هیرکانی که در دنیا اکوسیستمی بی‌نظیر است نابود می‌شود.

محمد درویش روز شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار محیط زیست ایران اکونومیست افزود: در سال ۱۳۹۶ قرار بود طرح انتقال آب دریای خزر به سمنان اجرا شود برآورد کرده بودند که بین ۲۵ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان هزینه احداث خواهد بود، این قیمت مربوط به حدود ۵ سال پیش است که الان قطعا این رقم دو تا سه برابر افزایش یافته است، بنابراین با توجه به اینکه میزان آبی که می‌خواهند منتقل کنند بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون متر مکعب در سال است و قرار است به مصرف شرب، کشاورزی و صنعت برسد، با توجه به قیمت تمام‌شده هر متر مکعب آن، بعید است فعالیت هیچ صنعت یا کشاورزی با چنین آب گرانقیمتی اقتصادی و مقرون به صرفه باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سوداگری زمین در مسیر انتقال آب خزر به سمنان

وی اظهار داشت: طبیعی است تنها توجیهی که می‌شود برای این کار در نظر گرفت شهرک‌سازی و سوداگری زمین در استان سمنان است، همان زمان که گزارش ارزیابی طرح انجام شده بود اشاره کرده بودند که یکی از مزیت‌های اجرای این طرح افزایش قیمت زمین در مقصد است؛ به نظر می رسد افرادی که مطمئن بودند این طرح اجرا می‌شود زمین های هکتاری در آنجا خریدند و حتی اعلام کرده بودند که حاضرند پول اجرای این طرح را بپردازند، البته قطعا این پیشنهاد برای این بود که بتوانند زمین‌هایی که هکتاری خریدند را متری بفروشند.

پژوهشگر حوزه منابع طبیعی ادامه داد: اما مساله این است که همین الان هم دریای خزر با مشکلات جدی روبرو است، میزان بار آلایندگی خزر ده‌ها برابر بیشتر از استاندارد است و ایران به عنوان یکی از ۵ کشور بزرگ حاشیه خزر باید تلاش کند تا همتایانش هم پروتکل‌های محیط زیستی خزر را رعایت کنند، الان روسیه اجرای طرح های سدسازی بر روی رودخانه ولگا را برای توسعه کشاورزی آغاز کرده است، ترکمنستان هم درصدد احداث آب شیرین کن است به این ترتیب چیزی از خزر باقی نخواهد ماند چون ورودی آن تا حد زیادی کاهش می‌یابد، ایران باید به تعهداتی که وجود دارد وفادار بماند تا بتواند جلوی فعالیت بقیه کشورها را بگیرد اگر خودش هم این کار را انجام دهد عملا این امکان از بین می رود.

 

 

 

وی افزود: علاوه بر اینکه محلی که قرار است طرح انتقال آب خزر به سمنان اجرا شود یعنی در اطراف میانکاله محلی است که به شدت شکننده است عمق آب آن منطقه بسیار کم شده، این می تواند مشکلاتی را برای زیستگاه ماهیان خاویاری ایجاد کند و در آمد صیادی در منطقه کاهش یابد، از طرفی با کاهش آب پسابی که وارد خزر می‌شود می تواند کیفیت آب را به مخاطره بیندازد.

درویش گفت: از آنجا که چون در روند انتقال باید آب را از ارتفاعات بالای حداقل ۲ هزار متر از ارتفاعات البرز میانی عبور دهند و دوباره به سمت سمنان برگردانند باید از روش پمپاژ استفاده شود که نیاز به ایجاد نیروگاه بزرگ برق دارد که قطعا با کار کردن این نیروگاه میزان دمای طبیعی منطقه افزایش می یابد، از طرفی هم بنا به گفته کارشناسان با اجرای این طرح حدود ۱۰۰ هکتار از جنگل های هیرکانی نابود می شود که با توجه به مراتعی هم که نابود می شود این رقم بسیار بیشتر خواهد بود، علاوه بر این می تواند یک گسست اکولوژیکی در رویشگاه هیرکانی ایجاد کند.

وی ادامه داد: البته همان زمان هم پیش بینی کرده بودند که لوله انتقال آب از کنار خط لوله نیروگاه نکاء عبور کند اما وزارت نفت اعتراض کرد و گفت که این مساله می تواند ضریب پایداری خط را کاهش و امکان انفجار را افزایش دهد در نتیجه این فرضیه هم رد شد بنابراین باید از یک مسیر مستقل انجام شود که ممکن است میزان تخریب جنگل ها را به شدت افزایش دهد به همین دلایل است که رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفته که این طرح منتفی است.

استان سمنان، آفریقای کوچک

درویش افزود: مساله این جاست که همین الان اعلام می شود در استان سمنان میزان هدررفت آب در بخش شرب، کشاورزی و صنعت حدود ۵۰۰ میلیون متر مکعب در سال است بنابراین طبیعی است اگر اراده ای وجود داشته باشد که میزان هدر رفت آب در این سه بخش در استان سمنان کنترل شود به مراتب نسبت به طرح انتقال اقتصادی تر و محیط زیستی تر خواهد بود.

 

 

رییس کمیته محیط زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو از استان سمنان به عنوان آفریقای کوچک نام برد و گفت: اصولا چرا باید برویم سراغ گسترش صنعت و  کشاورزی آنهم در استانی که مزیت غالبش این است که آفریقای کوچک است، منطقه توران در سمنان از منظر بوم گردی و اکوسافاری جذابیت های فراوانی دارد و علاوه بر این به خاطر کهن سازه هایی که در استان وجود دارد به خصوص در دامغان و شاهرود پتانسیل بالایی برای توسعه صنعت گردشگری دارد، آرامگاه بزرگانی مانند بایزید بسطامی، ابوالحسن خلقانی ، کاروانسرای عین الرشید و قصر بهرام مکان های ارزشمندی هستند که از منظر جذابیت های تاریخی و فرهنگی بی نظیر هستند.

درویش تاکید کرد: استان سمنان به خاطر اینکه کمترین میزان جمعیت را به نسبت وسعت در کشور دارد تا این لحظه کمترین خسارات محیط زیستی هم به آن وارد شده است پس چرا می خواهیم این مزیت را از بین ببریم در حالی که می توان با برنامه ریزی اصولی و فنی هم از منابع آبی موجود محافظت کرد و هم اینکه استان سمنان می تواند به قطب گردشگری طبیعی و یکی از قطب های گردشگری فرهنگی و تاریخی تبدیل شود و از محل فروش این جذابیت ها، کوه های رنگی، ارائه جذابیت های منحصربفردش، دریاچه ممتاز حاج علی قلی که ۵ تا ۶ ماه از سال مانند آیینه می درخشد کسب درآمد کرد.

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: سازمان حفاظت محیط زیست ، سمنان ، دریای خزر

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: سازمان حفاظت محیط زیست سمنان دریای خزر خزر به سمنان طرح انتقال دریای خزر جذابیت ها انتقال آب محیط زیست جنگل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۶۹۶۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خوشه‌های خوش‌سالی در خراسان شمالی با جهش تولید و مشارکت کشاورزان

ایسنا/خراسان شمالی امسال به برکت سخاوت آسمان و بارش‌های خوب بهاری و همچنین اجرای طرح‌هایی مانند جهش تولید در دیمزارها، تولید گندم خراسان شمالی وضعیت خوبی دارد و خوشه‌های طلایی برکت سفرهای مردم استان را تامین خواهد کرد.

در سالی که به «جهش تولید و مشارکت مردم» نامگذاری شده است، وضعیت تولید گندم با مشارکت و تلاش کشاورزان روند بسیار خوب و راضی‌کننده‌ای دارد. خوشه‌های سبز گندم پس از چند سال تازیانه خشکسالی امروز به ثمر نشسته و مورد نوازش نسیم‌ بهاری و شبنم صبحگاهی قرار گرفته‌اند تا خوشه‌هایی طلایی در دیار زرخیز خراسان شمالی در فصل تابستان سفره‌های کشاورزان را تامین کند.

علاوه بر آن، طرح جهش تولید در دیمزارها، روح تازه‌ای به دیمزارهای استان دمیده که چند سال از سوی کشاورزان رها شده بود و سبب شده است در وجب به وجب مزارع خشک، خوشه‌های سبز بروید.

وحید صباغ، مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، بیان کرد: یکی از طرح‌هایی که برای افزایش تولید گندم در کشور و در خراسان شمالی در حال اجراست، جهش تولید در دیمزارهاست. این طرح در کشت پاییزه امسال در سطح ۴۰ هزار هکتار اجرایی شد که ۸۱ هزار هکتار از این سطح کشتزارهای گندم است.

وی افزود: سطح زیر کشت گندم دیم در کشت پاییزه امسال در خراسان شمالی ۹۶ هزار و ۵۰۰ هکتار و گندم آبی ۴۶ هزار و ۲۴۰ هزار هکتار است.

به گفته وی، هدف از اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها، انجام حمایت‌های دولتی برای افزایش تولید است که گندمکاران این استان استقبال خوبی از این طرح داشتند و پیش‌بینی می‌شود در کشت پاییزه سال گذشته، تمام کشتزارهای گندم دیم استان تحت پوشش این طرح قرار گیرد.

افزایش تولید گندم در واحد سطح از مهمترین دغدغه‌هاست

صباغ بیان کرد: امسال مهمترین دغدغه برای تولید گندم، بیماری زنگ زرد گندم است و در مجموع، یکی از دغدغه‌های کلی برای تولید گندم، میزان بهره‌وری در واحد سطح است که در طرح جهش تولید به این موضوع توجه ویژه شده است و اگر کشاورزان به امر تناوب در کشت توجه ویژه داشته باشند، افزایش بهره‌وری در واحد سطح انجام می‌شود.

وی افزود: میزان تولید گندم در اراضی دیم استان ۸۰۰ کیلوگرم در هکتار و در اراضی آبی سه تن و ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار بوده است و هنوز باید این میزان افزایش یابد.


پیش‌بینی برداشت ۲۱۴ هزار تن گندم در این سال زراعی

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی از پیش‌بینی برداشت ۲۱۴ هزار تن گندم در این سال زراعی خبر داد و بیان کرد: این میزان تولید نسبت به سال گذشته ۶۰ درصد افزایش خواهد داشت، میزان تولید گندم در سال زراعی گذشته ۱۳۴ هزار تن و میزان خرید آن ۱۰۰ هزار تن بود.

وی ادامه داد: پیش‌بینی می‌شود میزان خرید گندم در این سال زراعی به ۱۵۰ هزار تن برسد؛ اما هنوز خطرهایی بر سر راه وجود دارد که اگر بتوان از آنها عبور کرد، می‌توان به پیش‌بینی تولید دست یافت که یکی از آن‌ها سرمازدگی است.

صباغ گفت: هرچند اکنون دمای هوا مناسب است، اما احتمال بروز سرمازدگی وجود دارد؛ اما طبق پیش‌بینی اداره کل هواشناسی استان، در دو ماه ابتدایی سال، میزان بارندگی‌ها نرمال خواهد بود که نکته بسیار مهمی برای رشد تولید است.

وی توصیه کرد که کشاورزان برای سمپاشی در مزارع با هدف مبارزه با آفات و علف‌های هرز، تغذیه مزارع و  کودپاشی اقدام کنند.

وی افزود: بازار در میزان خرید گندم تاثیر خیلی زیادی دارد، به‌طوری که اگر قیمت علوفه در بازار مناسب باشد، میزان خرید گندم نیز افزایش می‌یابد.

برگزاری مانور برای اعلام هشدار قرمز نسبت به بروز آفات در گندم‌زارها

محمد محمدزاده، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه اکنون وضعیت مزارع گندم استان خوب است، تاکید کرد: اگر کشاورزان توصیه‌های آموزشی و ترویجی کارشناسان را جدی بگیرند، به‌طور قطع در سال جهش تولید، در تولید گندم جهش خواهیم داشت.

وی گفت: مهمترین دغدغه کنونی مزارع گندم که سبب نگرانی کشاورزان و مسؤولان جهاد کشاورزی شده، آفت زنگ زرد گندم است که کشاورزان باید نسبت به مبارزه به‌موقع و سمپاشی اقدام کنند.

محمدزاده افزود: با هدف آگاه‌سازی کشاورزان هشدارهای قرمز به کشاورزان اعلام و مانور در شهرستان های مختلف برگزار شده است تا کشاورزان متوجه وضعیت موجود شوند و اقدام به سمپاشی مزارع کنند.

۴۵ هزار هکتار از مزارع خراسان شمالی آلوده به زنگ زرد گندم

محمد رضایی، مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا از رسیدن بیماری زنگ زرد گندم به دیمزارهای گندم این استان خبر داد و اظهار کرد: بیماری زنگ زرد گندم یک بیماری هوابرد است که با جریانات آب و هوایی منتقل می‌شود و می‌تواند خسارت فراوانی به مزارع وارد کند.

وی با اشاره به اینکه تاکنون این بیماری به مزارع استان خسارت‌هایی را وارد کرده است، گفت: طبق پیش‌بینی‌های هواشناسی تا یک ماه آینده رطوبت در استان وجود دارد و میانگین دمای هوا ۱۲ تا ۱۵ درجه سانتیگراد است. بنابراین این آفت تا یک ماه آینده در مزارع استان وجود دارد.

رضایی افزود: تا وقتی دمای هوا به ۳۰ درجه سانتیگراد نرسد، شرایط برای فعالیت آفت زنگ زرد گندم وجود دارد و تا وقتی این آفت در استان وجود داشته باشد، باید سمپاشی مزارع ادامه یابد.

وی با اشاره به اینکه ۴۵ هزار هکتار از مزارع استان آلوده به زنگ زرد گندم است، ادامه داد: تمام این سطوح نیاز به سمپاشی ندارد. تاکنون در ۶۵۰۰ هکتار مبارزه انجام شده است و باید خود را برای مبارزه تا سطح ۱۵ هزار هکتار آماده کنیم.

وی توضیح داد: اکنون شهرستان‌های گرمه، جاجرم، اسفراین و فاروج مشکلی درباره با زنگ زرد گندم وجود ندارد و بیشتر مشکل در شهرستان‌های بجنورد، مانه، سملقان، بجنورد و شیروان است.

وی بیان کرد: زنگ زرد گندم از مزارع آبی به مزارع دیم استان رسیده است و باید کشاورزان مبارزه در این مزارع را جدی بگیرند.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی تاکید کرد: در حال حاضر اولویت مبارزه با ارقام گندمی مانند آذر ۲، کوه دشت، سبلان، پیشگام، پیشتاز و سیروان است که نسبت به سایر ارقام حساس بوده است.

وی با اشاره به بیماری سن گندم، گفت: تاکنون در سطح ۸۹۰۰ هکتار علیه این بیماری مبارزه شده است و اولین پوره‌های سن گندم در مزارع اسفراین، جاجرم، مانه و سملقان دیده شده و در یک هفته آینده مبارزه با پوره سن گندم در استان آغاز می‌شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پیگیری مطالبه اهالی بخش ناغان از نابودی درختان بلوط بر اثر آفت برگ خوار
  • شکارچی غیرمجاز در سبزوار قبل از شکار دستگیر شد
  • رفع تصرف ۲ هکتار از اراضی ملی سیاهمزگی شفت
  • ببینید | یک باتری می‌تواند جنگل را به آتش بکشد
  • تولید ۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تن محصولات کشاورزی در آذربایجان شرقی
  • خاطره‌ای از واکنش عجیب احمدی‌نژاد به درخواست محیط‌‌‌ زیستی | فیلم
  • نظارت بر حمل و نقل پسماندهای ویژه در شهرستان کرج
  • جان باختن یک نفر در اثر سقوط از ارتفاعات جنگل ابر
  • خوشه‌های خوش‌سالی در خراسان شمالی با جهش تولید و مشارکت کشاورزان
  • سقوط مرگبار در ارتفاعات شاهرود